fbpx Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζητούν από τη Novartis να αποσύρει την αγωγή της κατά της Ινδίας | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζητούν από τη Novartis να αποσύρει την αγωγή της κατά της Ινδίας

Δελτίο Τύπου -Καθώς η φαρμακευτική εταιρία Novartis προσφεύγει σήμερα στα δικαστήριακατά της κυβέρνησης της Ινδίας στην Ινδική πόλη Τσενάι, σχεδόν 250.000 άνθρωποι από 150 χώρες εκφράζουν την ανησυχία τουςγια τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι πράξεις τηςεταιρίας στην πρόσβαση των ασθενών που ζουν στις χώρες τουαναπτυσσόμενου κόσμου στα απαραίτητα για την επιβίωσή τους φάρμακα.

Το Ινδικό Δίκτυο για τους Ανθρώπους με HIV/AIDS (INP+), το ΚίνημαΠολιτών για την Υγεία, το Κέντρο για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη(Centad), μαζί με τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί ΧωρίςΣύνορα (ΓΧΣ), ζήτησαν σήμερα για άλλη μια φορά από την Novartis νααποσύρει άμεσα την αγωγή της κατά της κυβέρνησης τηςΙνδίας.    

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτώνται από τα φθηνά αντίγραφα φάρμακαπου παράγονται στην Ινδία. Πάνω από τα μισά φάρμακα πουχρησιμοποιούνται στον αναπτυσσόμενο κόσμο για την αντιμετώπιση του AIDSπροέρχονται από την Ινδία. Μέχρι πρότινος, στην Ινδία υπήρχε ηδυνατότητα παραγωγής φθηνών εκδοχών αντίγραφων φαρμάκων, τα οποία σεάλλες χώρες τελούν υπό καθεστώς ευρεσιτεχνίας, και αυτό γιατί μέχρι το2005 η Ινδία δε χορηγούσε πατέντες για φάρμακα. 

«Η Novartis προσπαθεί να κλείσει το ‘φαρμακείο’ του αναπτυσσόμενου κόσμου,»δήλωσε ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, εκπρόσωπος της Εκστρατείας των ΓΧΣ γιατην Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα, σε μία συνέντευξη τύπου στο Νέο Δελχί.«Περίπου το ένα τέταρτο των φαρμάκων που αγοράζουμε προέρχονται από τηνΙνδία και αποτελούν πολύ σημαντική πτυχή των προγραμμάτων μας για τηναντιμετώπιση του AIDS, στα οποία περιθάλπουμε περίπου 80.000 ανθρώπουςσε περισσότερες από 30 χώρες. Πάνω από το 80% των φαρμάκων πουχρησιμοποιούμε για την περίθαλψη ασθενών με AIDS προέρχονται από τηνΙνδία. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι και να αφήσουμε την Novartis να κλείσει αυτή την πηγή φαρμάκων.»

Η Novartis θέτει σε αμφισβήτηση μία συγκεκριμένη διάταξη του Ινδικούνόμου περί ευρεσιτεχνίας που περιορίζει την χορήγηση πατεντών μόνο σεκαινοτόμα φάρμακα. Αν αυτή η διάταξη ανατραπεί, τότε θα είναι πιοεύκολο να χορηγηθούν πατέντες στην Ινδία, με αποτέλεσμα να περιοριστεί αισθητά η παραγωγή φθηνών φαρμάκων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη θεραπεία διάφορων σοβαρών ασθενειών σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Εδώ στην Ινδία, το Κίνημα Πολιτών για την Υγεία πάλεψε σκληρά για ναδιασφαλίσει ότι η κυβέρνησή μας θα εφαρμόσει έναν νόμο ο οποίος βάζειτην υγεία των ανθρώπων πάνω από τις πατέντες και τα κέρδη,» δήλωσε οΔρ. Άμιτ Σενγκούπτα. «Ωστόσο τώρα, η Novartis προσπαθεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση της Ινδίας να αλλάξει τον νόμο περί ευρεσιτεχνίας, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.»  

Οι κανονισμοί της Συμφωνίας TRIPS για τα πνευματικά δικαιώματα τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ανάγκασαν την Ινδία να αρχίσει το 2005να αναθεωρεί το καθεστώς ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα. Ωστόσο, ηΣυμφωνία TRIPS περιλαμβάνει και κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τηδημόσια υγεία τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες.Η Ινδία έχει συμπεριλάβει κάποιες από αυτές τις δικλείδες στον Ινδικόνόμο περί ευρεσιτεχνίας. Η Διακήρυξη της Ντόχα για τη Συμφωνία TRIPSκαι τη Δημόσια Υγεία, που υπογράφτηκε το 2001 ενίσχυσε το δικαίωμα τωνχωρών να χρησιμοποιούν αυτές τις δικλείδεςασφαλείας.     

«Ήδη η Συμφωνία TRIPS έχει καταστήσει δύσκολη την παραγωγή φθηνώνφαρμάκων στην Ινδία,» δήλωσε ο κύριος Γκόπουμαρ από το Κέντρο για τοΕμπόριο και την Ανάπτυξη (Centad). «Αμφισβητώντας τις δικλείδεςασφαλείας που υπάρχουν στον Ινδικό νόμο, η Novartis προχωράει ένα βήμαπιο πέρα, προσπαθώντας να ακυρώσει την Διακήρυξη της Ντόχα και ναπεριορίσει την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα.»   Μία διάταξη τουΙνδικού νόμου ορίζει ότι οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη πλευρά μπορεί νααντιταχθεί στη χορήγηση μίας πατέντας πριν την τελική της έγκριση.Τέτοιες ενστάσεις έχουν ήδη κατατεθεί για τις περιπτώσεις διάφορωνβασικών φαρμάκων που δεν τελούν υπό καθεστώς ευρεσιτεχνίας σύμφωνα μετον Ινδικό νόμο. 

«Αντιταχθήκαμε στην χορήγηση πατεντώνγια σημαντικά φάρμακα για το AIDS, στα οποία έχουμε ανάγκη πρόσβασης σεπροσιτές τιμές,» τόνισε ο Ελάνγκο Ραμτσαντάρ, Πρόεδρος του ΙνδικούΔικτύου για τους Ανθρώπους με HIV/AIDS (INP+). «Η επιβίωσή μαςεξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα κερδίσουμε σε αυτές τιςενστάσεις. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων για ναεμποδίσουμε την Novartis.»    

Η διεθνής έκκληση που ζητάει από τη Novartis να αποσύρει την αγωγή της κατά της κυβέρνησης της Ινδίας συνεχίζεται. Ήδη έχουν υπογράψει σχεδόν 250.000 άνθρωποι.

Για να υπογράψετε την έκκληση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.msf.org/petition_india/greece.html.