fbpx Έβρος: αφόρητη και απάνθρωπη η κατάσταση στα κρατητήρια μεταναστών | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Έβρος: αφόρητη και απάνθρωπη η κατάσταση στα κρατητήρια μεταναστών

Δελτίο τύπου - Η κατασκευή φράχτη και τα περιοριστικά μέτρα δεν αποτελούν βιώσιμη λύση

Έβρος: αφόρητη και απάνθρωπη η κατάσταση στα κρατητήρια μεταναστών © Τζούλια Κουράφα / MSFΗ ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και τα κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην περιοχή του Έβρου δηλώνει η διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Η κατάσταση μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις κρίνεται επείγουσα. Καθημερινά άνδρες, γυναίκες, παιδιά, έγκυες και ασυνόδευτοι ανήλικοι βιώνουν μια βάναυση και απάνθρωπη πραγματικότητα που έχει σοβαρές επιπλοκές στη φυσική και ψυχική υγεία των μεταναστών.

Τους δύο τελευταίους μήνες, οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν βοήθεια στους έγκλειστους μετανάστες και αιτούντες άσυλο μέσα στα τρία τμήματα συνοριακής φύλαξης και σε ένα κέντρο κράτησης στον Έβρο.  Γίνονται μάρτυρες μιας κατάστασης αφόρητης και βάναυσης.

«Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να υφίσταται τέτοια μεταχείριση», δηλώνει η Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ προσθέτοντας «Καθημερινά εξετάζουμε ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι να μένουν για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέσα σε ασφυκτικά γεμάτα και άθλια κελιά, χωρίς δικαίωμα προαυλισμού. Η Ιωάννα Περτσινίδου τονίζει επίσης «Είναι τόσοι πολλοί οι κρατούμενοι που δεν υπάρχει χώρος ούτε για να ξαπλώσουν στο πάτωμα των κελιών, ενώ η θέρμανση συχνά δε λειτουργεί αφήνοντας τους να παγώνουν σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Μάλιστα, σε ένα από τα κέντρα κράτησης, η τουαλέτα συχνά δε λειτουργεί και τα περιττώματα ξεχειλίζουν από τα κελιά».

Υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη φυσική και ψυχική υγεία των κρατούμενων. Στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό και το Σουφλί, οι γιατροί των ΓΧΣ έχουν εξετάσει πάνω από 850 άτομα που υποφέρουν κυρίως από αναπνευστικές λοιμώξεις, γαστρεντερικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί έχουν πεθάνει από το κρύο καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα, ενώ πολλοί κατόρθωσαν να φτάσουν σε κρίσιμη για την υγεία τους κατάσταση. Την πρώτη εβδομάδα του 2011, οι γιατροί των ΓΧΣ παρείχαν ιατρική βοήθεια σε 15 ασθενείς με κρυοπαγήματα, τέσσερις από τους οποίους βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Οι ΓΧΣ ζητούν από τις Ελληνικές Αρχές να παρέμβουν άμεσα και να καλύψουν τις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των κρατουμένων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στον Έβρο. «Η κατάσταση στην οποία γινόμαστε μάρτυρες προκαλεί μεγάλες ανθρωπιστικές ανησυχίες. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα σύνορα και των συνθηκών διαβίωσης μέσα στις εγκαταστάσεις κράτησης», επισημαίνει η Ιωάννα Περτσινίδου.

Μέτρα που ενισχύουν τους ελέγχους στα σύνορα, όπως η κατασκευή φράχτη και η ανάπτυξη των ομάδων της FRONTEX, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως βιώσιμη λύση. Οι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που ξεφεύγουν από τις συγκρούσεις και τη βία, από συνθήκες στέρησης ή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα συνεχίσουν να καταφτάνουν στην Ευρώπη. Η λήψη περιοριστικών μέτρων θα τους αναγκάσει να θέσουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή τους αφήνοντας τους έρμαια στα χέρια αδίστακτων διακινητών. Οι όλο και πιο περιοριστικές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ευημερία  αυτών των συνανθρώπων μας, ακόμη και των πλέον ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από το 2008. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, οι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν ιατρική περίθαλψη και εργάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, το Σουφλί και τις Φέρρες και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο. Οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει πάνω από 850 ασθενείς, έχουν παραπέμψει 15 ασθενείς σε τοπικά νοσοκομεία και έχουν διανείμει 3.500 υπνοσάκους και 2.500 κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής.

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση των ομάδων τους και να καθορίσουν τους ρόλους και τις υπευθυνότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

  • Όλα τα προγράμματά των ΓΧΣ έχουν χρηματοδοτηθεί και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς πόρους. Οι ΓΧΣ δεν έχουν αιτηθεί ούτε και έχουν λάβει θεσμικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων ή το Υπουργείο Υγείας για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων τους για τους μετανάστες στην Ελλάδα.

  • Αποτελεί συνειδητή απόφαση της οργάνωσης να μη δέχεται οποιαδήποτε θεσμική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλο θεσμικό φορέα για τα προγράμματα των ΓΧΣ για μετανάστες, που λειτουργούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην Ελλάδα, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία της ιατρικής και ανθρωπιστικής δράσης της οργάνωσης.