fbpx Δραματική μείωση της οικονομικής υποστήριξης των Ευρωπαϊκών χωρών για την έρευνα της φυματίωσης | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Δραματική μείωση της οικονομικής υποστήριξης των Ευρωπαϊκών χωρών για την έρευνα της φυματίωσης

© Susan Sandars-MSFΝέα έρευνα των ΓΧΣ αποκαλύπτει την ολιγωρία που κοστίζει ζωές
Ανακοίνωση
- Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες καθυστερούν σημαντικά στη χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη σχετικά με την ασθένεια της φυματίωσης. Συνεπώς έχουν ευθύνη για την ιδιαίτερα μικρή πρόοδο στη χρηματοδότηση νέων διαγνωστικών εργαλείων και θεραπειών της φυματίωσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Η έκθεση επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ανάλυση όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Σουηδίας, έχουν αποτύχει να θέσουν ως προτεραιότητα το θέμα της φυματίωσης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην παγκόσμια μείωση της χρηματοδότησης για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας τη στιγμή που 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της.  

«Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε θεραπεία στους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση σήμερα προσπαθώντας ταυτόχρονα να προσεγγίσουμε πιλοτικά νέες μεθόδους θεραπείας», αναφέρει ο δρ. Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ. «Όμως αντιμετωπίζουμε και τη δυσκολία ότι δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τη φυματίωση σωστά με τα φάρμακα και τα διαγνωστικά εργαλεία που διαθέτουμε, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουμε σημαντικό αριθμό ασθενών. Γι’ αυτό είναι επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες μεγαλύτερη έρευνα πάνω στη φυματίωση». 

Σύμφωνα με την έκθεση η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν μόνο 52% και 50% αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία διαθέτουν αντίστοιχα μόλις το 23% και το 11% του ποσού που τους αναλογεί. Από το συνολικό ποσό του 1,45 δισεκατομμυρίου ευρώ που απαιτείται για την έρευνα της φυματίωσης, επενδύονται παγκοσμίως μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ (ή 24% του συνολικού απαιτούμενου ποσού).

Οι ΓΧΣ θεωρούν πρωταρχικής σημασίας αυτή την προσπάθεια, καθώς αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξημένη δυσκολία να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που δέχονται στα προγράμματά τους στην Αν. Ευρώπη, την Ασία και την υπο-Σαχάρια Αφρική. Η φυματίωση αποτελεί ακόμα άμεση απειλή για την Ευρώπη σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εντοπίζονται κάθε ώρα 55 νέα κρούσματα φυματίωσης, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια.

Η χρόνια αδιαφορία στο θέμα της χρηματοδότησης έχει οδηγήσει, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ανεπαρκή και παλιά διαγνωστικά τεστ δεν καταφέρνουν να διαγνώσουν την ασθένεια στους μισούς περίπου ασθενείς που υποφέρουν από φυματίωση. Τα φάρμακα για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης πουέχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας των παρενεργειών που παρουσιάζουν, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πάλι, επειδή δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Ακόμη και με την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία, η αγωγή κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης είναι επιτυχής σε λιγότερο από το 1/3 των ασθενών. .

Υπό τη Σουηδική Προεδρεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα στον τομέα της υγείας την αντιμικροβιακή αντίσταση. Δυστυχώς, η φυματίωση και άλλες ξεχασμένες ασθένειες δε λαμβάνουν την προσοχή που θα έπρεπε σε αυτό το πρόγραμμα. Η έκθεση των ΓΧΣ - που δημοσιεύεται ενόψει των Ημερών Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης - επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να συμπεριλάβει η ΕΕ τη φυματίωση μέσα στο πρόγραμμά της.

«Όταν ρωτάμε, εάν κάνουμε ό,τι μπορούμε, η ξεκάθαρη απάντηση που παίρνουμε από την Ευρώπη είναι ‘όχι’», λέει ο δρ. Νιλς Μπίλλο, Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για την καταπολέμηση της Φυματίωσης και την Πνευμονοπάθεια. «Υπάρχει ένα φιλόδοξο πλάνο για τη βελτίωση της αγωγής κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης δοκιμάζοντας νέα αλλά και υπάρχοντα φάρμακα σε κλινικά εργαστήρια, αλλά μέχρι τώρα όλες οι σχετικές οικονομικές αιτήσεις δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Για να αλλάξει η πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση για πολυετή οικονομική χρηματοδότηση. Η Ευρώπη χρειάζεται να θέσει ως προτεραιότητα την ασθένεια της φυματίωσης».

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και καινοτόμο οικονομικό μηχανισμό που θα επιτάχυνε την ανάπτυξη ενός νέου τεστ θεραπείας της φυματίωσης. Τα οικονομικά έπαθλα διακρίσεων μπορούν να περιορίσουν το κόστος της έρευνας και της ανάπτυξης που έχει ως αντίκτυπο τις υψηλές τιμές των τελικών προϊόντων. Με περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ένα βραβείο για το οποίο οι εταιρείες και τα ερευνητικά κέντρα θα συναγωνίζονταν. Βραβεία, όπως αυτά, έχουν αξιοποιηθεί με επιτυχία από εταιρείες και κυβερνήσεις για την επίλυση επιστημονικών ή εμπορικών ζητημάτων. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί δωρητές για τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου βραβείου.

Οι ΓΧΣ παρέχουν θεραπεία σε περίπου 30.000 ασθενείς με φυματίωση σε πάνω από 80 προγράμματα παγκοσμίως.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ