fbpx Δήλωση των ΓΧΣ για την πρόταση της Ευρ.Επιτροπής για διευκόλυνση της εξαγωγής αντίγραφων φαρμάκων | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Δήλωση των ΓΧΣ για την πρόταση της Ευρ.Επιτροπής για διευκόλυνση της εξαγωγής αντίγραφων φαρμάκων

Οι ΓΧΣ αισθάνονται ενθαρρυμένοι μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καθορίζει κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν την εξαγωγή από την Ε.Ε. αντίγραφων φαρμάκων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η πρόταση στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αναπτυσσόμενες χώρες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη χρήση της υποχρεωτικής αδειοδότησης που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε οικονομικότερες εκδοχές αναγκαίων φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων υγείας.

Η πρόταση στοχεύει στην υλοποίηση της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) της 30 ης Αυγούστου, ενός συμβιβασμού που ήταν αναίτια πολύπλοκος. Παρ' ότι η πρόταση της Επιτροπής δε μειώνει αυτήν την πολυπλοκότητα, οι ΓΧΣ αισθάνονται ενθαρρυμένοι καθώς δεν περιλαμβάνει νέους περιορισμούς σχετικά με τα φάρμακα ή τις ασθένειες για τις οποίες ισχύει (όπως συνέβη, π.χ. στον Καναδά).

Ωστόσο, η οργάνωση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η πρόταση απαιτεί προηγουμένως διαπραγματεύσεις με τον κάτοχο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα του φαρμάκου), πράγμα που μοιραία θα καθυστερήσει τη γρήγορη χρήση του μηχανισμού.

Εκτός αυτού, οι ΓΧΣ σημειώνουν ότι η πρόταση περιέχει μια εξαίρεση από τους κανόνες για την αποκλειστικότητα των δεδομένων, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη έγκριση αντίγραφων φαρμάκων από τις ρυθμιστικές για τα φάρμακα αρχές, όταν εκδίδεται υποχρεωτική άδεια. Η οργάνωση ελπίζει ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για χώρες που αυτήν την στιγμή είναι αναγκασμένες λόγω περιφερειακών ή διμερών εμπορικών συμφωνιών να εισαγάγουν κανόνες για την προστασία δεδομένων, οι οποίοι εμποδίζουν την έγκριση αντίγραφων φαρμάκων.

Η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη βούληση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αντίγραφων φαρμάκων να τον χρησιμοποιήσει. Τώρα υπάρχει διαθέσιμη αυξημένη χρηματοδότηση για την αγορά βασικών φαρμάκων, και οι ΓΧΣ ελπίζουν ότι θα προχωρήσει.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αυτός ο μηχανισμός δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας TRIPS (Trade - related Aspects of Intellectual Property Rights - «Θέματα Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας που Άπτονται του Εμπορίου») του ΠΟΕ, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2005. Καμία από τις υπάρχουσες ευελιξίες της TRIPS δεν θα είναι σε βάθος χρόνου επαρκής για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός κόσμου όπου τα φαρμακευτικά προϊόντα απαιτούν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε κάθε χώρα.