fbpx Βόρειο και Νότιο Κίβου: Οι πληγές δεν κλείνουν | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Βόρειο και Νότιο Κίβου: Οι πληγές δεν κλείνουν

Condition Critical - WoundsΑνακοίνωση - Παρά τους ισχυρισμούς ότι η κατάσταση στο Ανατολικό Κονγκό έχει σταθεροποιηθεί, η βία εναντίον των αμάχων εξακολουθεί με αμείωτους ρυθμούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά βίας από ένοπλες ομάδες κατά των αμάχων.

Ενώ οι συγκρούσεις στο Ανατολικό Κονγκό έχουν αλλάξει μορφή, οι επιτπτώσεις τους στους αμάχους δεν έχουν μειωθεί καθόλου και τα επίπεδα της βίας παραμένουν πολύ υψηλά. Πρόσφατα έχουν εμφανιστεί νέες ένοπλες ομάδες στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου. Για τους αμάχους ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.  

Για να αναδείξουν τα σωματικά αλλά και τα ψυχολογικά τραύματα των αμάχων, στις 24 Νοεμβρίου οι ΓΧΣ δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους Κατάσταση: Κρίσιμη ένα νέο αφιέρωμα, με τον τίτλο «Τραύματα». Οι ΓΧΣ ξεκίνησαν αυτή την ιστοσελίδα πριν από ένα χρόνο για να δώσουν την ευκαιρία στους ανθρώπους που ζουν καθημερινά τη βία στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ανακαλύψτε το αφιέρωμα αυτό στην ιστοσελίδα www.condition-critical.gr.

Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει
Σήμερα το Ανατολικό Κονγκό βρίσκεται στο έλεος των ένοπλων αντρών, που καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες μέσα από την επιβολή της βίας στους αμάχους πληθυσμούς, ωφελούμενοι από ένα καθεστώς ατιμωρησίας και προκαλώντας ένα συνεχές κλίμα βίας.

Οι άμαχοι βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τις επιθέσεις από τις αντιμαχόμενες ένοπλες ομάδες. Τα χωριά αποτελούν πολλές φορές στόχους αντιποίνων και πολύ συχνά καταστρέφονται ολοσχερώς. Οι άμαχοι πέφτουν θύματα εκβιασμών και ληστειών χάνοντας τα τρόφιμά τους και τις περιουσίες τους από τα σπίτια τους ή τους πρόχειρους καταυλισμούς όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Κάποιοι από αυτούς εξαναγκάζονται από ένοπλους άντρες σε αναγκαστική εργασία. Οι βιασμοί αποτελούν μία πολύ διαδεδομένη μορφή βίας, που ασκείται εναντίον γυναικών, αντρών αλλά και μικρών παιδιών. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε οι ομάδες των ΓΧΣ περιέθαλψαν περισσότερα από 5.300 θύματα σεξουαλικής βίας.    

Συνεχείς εκτοπισμοί και λεηλασίες
Μεγάλος αριθμός των αμάχων στην περιοχή του Κίβου εξακολουθεί να τρέπεται σε φυγή. Βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς ή ζουν μαζί με οικογένειες που τους φιλοξενούν. Συχνά αναγκάζονται να φύγουν ξανά και ξανά καθώς η βία και η ανασφάλεια μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή. Οι ένοπλοι άντρες συχνά επιτίθενται και λεηλατούν ακόμα και τις περιοχές που υποτίθεται ότι είναι πιο ασφαλείς και σε πολλά χωριά οι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάθε βράδυ και να κρυφτούν στο δάσος αναζητώντας λίγη ασφάλεια. 

Προκειμένου να φτάσουν αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις ανασφαλείς αγροτικές περιοχές και όσους ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, οι ομάδες των ΓΧΣ λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες και υποστηρίζουν τις δομές υγείας στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου. Από το Νοέμβριο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2009, οι ΓΧΣ παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε 528.850 ανθρώπους και περιέθαλψαν 4.900 ασθενείς που υπέφεραν από χολέρα.

Τους τελευταίους μήνες, οι ΓΧΣ είδαν μία αύξηση σε επιθέσεις λεηλασίας καθώς και ένοπλες ληστείες που έγιναν από ένοπλες ομάδες και προκάλεσαν μεγάλες δυσκολίες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου. Επιθέσεις σε οχήματα των ΓΧΣ που έγιναν τους τελευταίους μήνες στα βόρεια της πόλης Γκόμα, ανάγκασαν τους ΓΧΣ να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία αρκετών κινητών ιατρικών μονάδων και την υποστήριξη σε διάφορα κέντρα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράσχουν την τόσο απαραίτητη ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν μεγάλη ανάγκη.

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μίας εκστρατείας εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην περιοχή του Μασίσι στο Βόρειο Κίβου, οι ΓΧΣ χρησιμοποιήθηκαν ως δόλωμα σε μία απαράδεκτη επίθεση εναντίον αμάχων. Επτά σημεία εμβολιασμού των ΓΧΣ, όπου είχαν μαζευτεί χιλιάδες άμαχοι, δέχτηκαν επίθεση από τον Κονγκολέζικο στρατό που κυνηγούσε τους αντάρτες του FDLR. Οι ΓΧΣ κατήγγειλαν αυτή την απαράδεκτη κατάχρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών.

Στείλτε ένα μήνυμα υποστήριξης
Σε αυτό το τελευταίο αφιέρωμα με τίτλο «Τραύματα» στο site Κατάσταση: Κρίσιμη, απευθύνουμε μία έκκληση στο κοινό. Οι επισκέπτες του site Κατάσταση: Κρίσιμη μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στους αμάχους του Ανατολικού Κονγκό. Κάποια από αυτά τα μηνύματα θα διαβαστούν σε αυτούς τους ανθρώπους. www.condition-critical.gr

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην περιοχή του Κίβου από το 1992. Οι ομάδες των ΓΧΣ εργάζονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στο Ρουτσούρου, Νυαντζάλε, Κιτσάνγκα, Μουέσο, Μασίσι, Κιροτσε, Τσαμπούτσα και Λουμπέρο στο Βόρειο Κίβου και στο Καλόνγκε και Μπαράκα στο Νότιο Κίβου. Οι ομάδες επίσης λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες για τους εκτοπισμένους και τους ντόπιους πληθυσμούς, παρέχοντας ειδική φροντίδα σε θύματα σεξουαλικής βίας και παραπέμποντας τα πιο σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία των ΓΧΣ. Οι ομάδες των ΓΧΣ στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου αποτελούνται από 1.395 ντόπιους εργαζόμενους και 115 διεθνείς εθελοντές.

Από τον Νοέμβριο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2009, οι ομάδες των ΓΧΣ στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου:

  • Παρείχαν φροντίδα σε 5.330 θύματα σεξουαλικής βίας.
  • Πραγματοποίησαν 1.550 χειρουργικές επεμβάσεις σε ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί από τη βία.
  • Παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε 528.850 ασθενείς.
  • Παρείχαν ιατρική φροντίδα σε 4.900 ασθενείς που υπέφεραν από χολέρα.
  • Εμβολίασαν κατά της ιλαράς περισσότερα από 330.000 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 15 ετών.
  • Περιέθαλψαν 10.160 υποσιτισμένα παιδιά.
  • Πραγματοποίησαν 7.060 συμβουλευτικές συνεδρίες.

 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ