fbpx Ακτή Ελεφαντοστού: Επείγει η παροχή βοήθειας σε αμάχους-θύματα συγκρούσεων | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Ακτή Ελεφαντοστού: Επείγει η παροχή βοήθειας σε αμάχους-θύματα συγκρούσεων

Ακτή Ελεφαντοστού: Επείγει η παροχή βοήθειας σε αμάχους-θύματα συγκρούσεων © Didier Assal/MSFΔελτίο Τύπου - Νέες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ακτή Ελεφαντοστού εμποδίζουν σοβαρά την ήδη περιορισμένη πρόσβαση των κατοίκων στην ιατρική περίθαλψη ανακοινώνουν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων έχει αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους να τραπούν σε φυγή προς τη δυτική πλευρά της χώρας τις τελευταίες μέρες, ενώ στην πόλη Αμπιτζάν (Abidjan) είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη η μετακίνηση στις γύρω περιοχές, καθώς ένοπλοι ληστεύουν και  πυροβολούν στους δρόμους με αποτέλεσμα οι άμαχοι να μην μπορούν να λάβουν καμιά βοήθεια.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να λάβουν ιατρική βοήθεια», υποστηρίζει ο Δρ. Μέγκο Ρετζιάνι, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ τονίζοντας ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να γίνεται στόχος.

Οι ΓΧΣ συνεργάζονται με τις τοπικές υγειονομικές αρχές από τις αρχές Μαρτίου, έχοντας περιθάλψει μέχρι σήμερα 450 άτομα, τα 314 εκ των οποίων θύματα βίας. Οι ομάδες της οργάνωσης εργάζονται στο νοσοκομείο Abobo Sud, τη μοναδική ιατρική εγκατάσταση που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο βόρειο τμήμα της πόλης. Στις 31 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 15 τραυματίες από πυροβολισμούς παρόλο που τα ασθενοφόρα είχαν πρόσφατα σταματήσει να μεταφέρουν ασθενείς.

Ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Αμπιτζάν από την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένουν στην πόλη αρκετοί ακόμη που είτε φιλοξενούνται σε φιλικές οικογένειες ή κρύβονται στα σπίτια τους. Κάποιοι καταφθάνουν στις λιγοστές ιατρικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ακόμη και αποτελούν μια έσχατη λύση. Το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού προσωπικού έχει φύγει, ενώ όσοι παραμένουν φοβούνται να έρθουν στα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχει ασφάλεια. Επιπλέον, αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Τις τελευταίες τρεις μέρες οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν περιθάλψει 230 τραυματίες στις πόλεις Μπανγκόλο (Bangolo) και Ντουεκούε (Duékoué), στη δυτική Ακτή Ελεφαντοστού

«Ο άμαχος πληθυσμός υφίσταται πάλι τις συνέπειες των συγκρούσεων», αναφέρει ο Ρένζο Φρικ, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στην περιοχή. «Οι ομάδες μας μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική φροντίδα-για παράδειγμα έφτασαν πρόσφατα τρεις γυναίκες με τραύματα από πυροβολισμούς-ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμη ασθενείς που υποφέρουν από διάφορες παθήσεις, όπως βαριά ελονοσία ή επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννας και χρειάζονται επίσης επείγουσα βοήθεια που δεν μπορούμε να δώσουμε γιατί η μετακίνηση είναι απειλητική για τις ζωές μας».

Στην περιοχή Ντεκούε, μια πόλη που έχε πληγεί σοβαρά από τις συγκρούσεις, μια ομάδα των ΓΧΣ περιθάλπει ασθενείς και σταθεροποιεί την κατάσταση των τραυματιών που πρέπει να χειρουργηθούν για να μεταφερθούν στο Μπανγκόλο, 30 χλμ μακριά, όπου άλλη μια ομάδα των ΓΧΣ εργάζεται στο μοναδικό νοσοκομείο της πόλης.

Η Καθολική αποστολή στη Ντεκούε φιλοξενεί έναν καταυλισμό για εκτοπισμένους, όπου ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί μόνο μέσα σε λίγες μέρες. Οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν ήδη αναγκάσει χιλιάδες να μετακινηθούν δυτικά στην πόλη Γκίκλο (Guiglo), όπου οι ιατρικές ανάγκες έχουν αυξηθεί. Εκεί μια ομάδα των ΓΧΣ περιθάλπει όσους ασθενείς μπορεί, αλλά η έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη μεταφορά τραυματιών από το Ντεκούε στο Μπανγκόλο.

Όταν στα νοσοκομεία των πόλεων Γιαμουσούκρο (Yamoussoukro) και Μπουακέ (Bouaké) κεντρικά της χώρας συνέρρευσαν τραυματίες, μια ομάδα των ΓΧΣ έσπευσε να βοηθήσει μεταφέροντας ιατρικές προμήθειες. «Αυτή η κατάσταση απεικονίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την παράλυση της οικονομίας», συμπληρώνει ο Φρικ αναφερόμενος στην έλλειψη ιατρικοφαρμακευτικού υλικού που αντιμετωπίζουν όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις.

Οι ΓΧΣ ως ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση αναπτύσσουν τη δράση τους με απόλυτη ουδετερότητα. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων τους στην Ακτή Ελεφαντοστού προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτικές δωρεές διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία της δράσης τους.

 


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ