fbpx Αϊτή: Η χολέρα επιστρέφει με την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Αϊτή: Η χολέρα επιστρέφει με την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων

Αϊτή: Η χολέρα επιστρέφει με την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων © Mathieu Fortoul/MSF

Ανακοίνωση - Όσο πλησιάζει η περίοδος των βροχοπτώσεων στην Αϊτή, παρατηρούμε μιααύξηση του αριθμού των ασθενών με συμπτώματα χολέρας. Σε λιγότερο απόένα μήνα οι εισαγωγές ασθενών στα κέντρα θεραπείας χολέρας των ΓιατρώνΧωρίς Σύνορα σε Πορτ-ο-Πρενς και Λεγκάν έχουν υπερ-τριπλασιαστεί.

Νέοι ασθενείς καταφθάνουν καθημερινά στα κέντρα θεραπείας χολέρας. Η Μαρί εισήχθη στο κέντρο θεραπείας Μαρτισάντ στις 16 Απριλίου. «Είχα διάρροια και έκανα συνεχώς εμετό. Λιποθύμησα. ‘Ενας ασθενής μ’ έφερε εδώ επειδή είναι πιο κοντά στο σπίτι μου. Οι γιατροί μου είπαν ότι είχα χολέρα και ότι αφυδατωνόμουν», λέει Η Μαρί. Από τις 16 έως τις 23 Απριλίου έφτασαν άλλα 134 άτομα, σαν τη Μαρί, στο κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαρτισάντ και 400 περίπου άτομα στα άλλα κέντρα της οργάνωσης στο Πορτ-ο-Πρενς και τη Λεγκάν.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έπρεπε να ξανανοίξουμε ένα κέντρο θεραπείας χολέρας στην περιοχή Καρφούρ, νότια της πρωτεύουσας, για να αντιμετωπίσουμε τη νέα εισροή ασθενών και να αποτρέψουμε συνωστισμό των κέντρων στις περιοχές Μαρτισάντ, Ντελμάς και Ντρουιγιάρντ που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε σε όλες συνολικά τις εγκαταστάσεις μας 200 κλίνες στο Πορτ-ο-Πρενς και πάνω από 45 στη Λεγκάν για την περίθαλψη ασθενών με χολέρα και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα κέντρα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Η χολέρα μπορεί να θεραπευτεί εύκολα αλλά τα κέντρα εξειδικευμένης θεραπείας πρέπει να είναι προσβάσιμα και οι ασθενείς πρέπει να μεταφέρονται εκεί το ταχύτερο δυνατό, μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα», δήλωσε η Δρ. Sophie Duterne, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή. «Εάν δε θεραπευτεί, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες. Η θεραπεία περιλαμβάνει απλή στοματική ή ενδοφλέβια ενυδάτωση, και αντιβιοτικά για τα πιο σοβαρά περιστατικά. Ωστόσο, η λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων υγιεινής και η κατανάλωση απολυμασμένου νερού είναι οι καλύτεροι τρόποι προστασίας.» Από τον Οκτώβριο του 2010 που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά, έχουν προσβληθεί από χολέρα πάνω από 500.000 Αϊτινοί.

Η ανεπαρκής πρόσβαση σε απολυμασμένο νερό και ο ανεπαρκής αριθμός αποχωρητηρίων δημιουργούν γόνιμο έδαφος για την ασθένεια. Η έναρξη της εποχής των βροχοπτώσεων προωθεί την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου λόγω των πλημμυρών και των υπερχειλίσεων των συστημάτων αποχέτευσης. «Οι υπόνομοι στη γειτονιά μου ξεχειλίζουν και ζούμε σε ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς καθαρό νερό ή σαπούνι», λέει η Μαρί. Ήξερα ότι μπορεί ν’ αρρωστήσω, αλλά δεν είχα επιλογή». Γι’ αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παράλληλα με τη θεραπεία των ασθενών συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τις υγειονομικές αρχές της Αϊτής και τους διεθνείς εταίρους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να διανέμουν απολυμασμένο νερό και σαπούνια, να εγκαθιστούν και να συντηρούν εγκαταστάσεις αποχωρητηρίων έτσι ώστε οι Αϊτινοί να εφαρμόζουν κανόνες σωστής υγιεινής και να αποτρέπεται εξάπλωση της ασθένειας.

Από τον Οκτώβριο του 2010 που άρχισε η επιδημία, η χολέρα έχει σκοτώσει πάνω από 7.000 άτομα (από τα 500.000 περιστατικά που καταγράφηκαν) αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 5% του πληθυσμού.
Μόλις επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα περιστατικά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταβάλαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια σε όλη τη χώρα, περιθάλποντας πάνω από το 30% του συνόλου των ασθενών.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ