fbpx 50% μείωση των παιδικών θανάτων χάρη στη βελτιωμένη τροφή | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

50% μείωση των παιδικών θανάτων χάρη στη βελτιωμένη τροφή

Μείωση 50% της παιδικής θνησιμότητας χάρη στην καλύτερη τροφή © Yann Libessart / MSFΔελτίο τύπου - Μια μελέτη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Νίγηρα  επιβεβαιώνει ότι η θρεπτική τροφή υψηλής ποιότητας πρέπει να αποτελεί πυλώνα στη μάχη καταπολέμησης της παιδικής θνησιμότητας. Οι χώρες του G8 πρέπει να διασφαλίσουν ότι φτάνει στα ευάλωτα παιδιά η κατάλληλη τροφή.

Παρίσι/Νιαμέι, 24 Μαΐου 2011- 50% μείωση της παιδικής θνησιμότητας παρατηρήθηκε σε μεγάλη ομάδα μικρών παιδιών στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα το 2010, μετά τη λήψη συμπληρωματικής τροφής υψηλής θρεπτικής αξίας σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της διεθνούς, ιατρικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενισχύουν την ανάγκη για τις διεθνείς δωρήτριες χώρες και τους στρατηγικούς παράγοντες χάραξης πολιτικής να θέσουν ως ακρογωνιαίο λίθο την ποιοτική τροφή στα παιδιατρικά προγράμματα υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου ο υποσιτισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος.

Ο υποσιτισμός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας το παιδί πιο ευάλωτο στο θάνατο από άλλες ασθένειες, όπως ελονοσία, αναπνευστικές λοιμώξεις, και διάρροια. Προσθέτοντας ποιοτική συμπληρωματική  τροφή σε ένα πλήρες πακέτο ιατρικής περίθαλψης, που περιλαμβάνει εμβολιασμό, αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη των θανατηφόρων ασθενειών σε μικρά παιδιά, επιταχύνεται η καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας. 

Πέρυσι στη Μουσκόκα (Muskoka), του Καναδά, τα μέλη της G8 δεσμεύτηκαν να επικεντρώσουν εκ νέου τις προσπάθειές τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να μειώσουν τους δείκτες θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, κατά 2/3 από τα επίπεδα του 1990. Όπως επισημαίνουν οι ΓΧΣ, κατά τη συνάντησή της G8 αυτή την εβδομάδα στην Ντοβίλ της Γαλλίας, οι χώρες της θα πρέπει να δεσμευτούν για να διασφαλίσουν ότι φτάνει η κατάλληλη τροφή στα ευάλωτα παιδιά,

«Οι προληπτικές στρατηγικές επικεντρώθηκαν στη λήψη μιας διατροφικά κατάλληλης τροφής για παιδιά κατά την πιο κρίσιμη περίοδο-ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών-χωρίς να περιμένουμε να αρχίσουν να χάνουν βάρος, ενώ παρατηρούσαμε να μειώνονται στο μισό οι δείκτες παιδικής θνησιμότητας», ανέφερε η Δρ. Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, υπεύθυνη του προγράμματος των ΓΧΣ στο Νίγηρα. «Αν οι δωρήτριες χώρες και όσοι χαράζουν πολιτική ασχοληθούν σοβαρά με τη μείωση των δεικτών παιδικής θνησιμότητας, τότε η παροχή κατάλληλης τροφής πρέπει να γίνει μια πρότυπη συνιστώσα κάθε παιδιατρικού προγράμματος σε όλα τα καυτά σημεία του υποσιτισμού παγκοσμίως».

Κάθε στιγμή, εκτιμάται ότι 195 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως επηρεάζονται από τον υποσιτισμό, ο οποίος ευθύνεται τουλάχιστον για το 1/3 των 8 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών που καταγράφονται ετησίως.

Για πολλά χρόνια, οι ΓΧΣ αναπτύσσουν προληπτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού-που βασίζεται σε ποιοτική συμπληρωματική τροφή-με στόχο να μειώσει τον αριθμό των θανάτων σε καυτά σημεία του υποσιτισμού, όπως στην αφρικανική περιοχή Σαχέλ (Sahel). Τα στοιχεία εμφανίζουν τη Σαχέλ με έναν από τους υψηλότερους δείκτες παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής επισιτιστικής και διατροφικής κρίσης το 2010 στην περιοχή Σαχελιάν του Νίγηρα, οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με τους ΓΧΣ και την τοπική οργάνωση FORSANI (Forum Santι Niger), πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διανομή συμπληρωματικής τροφής ειδικής για την πρόληψη του υποσιτισμού σε μικρά παιδιά.
Κατά την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2010, προμήθειες τριών έως έξι μηνών μιας έτοιμης προς χρήση πάστας πλούσιας σε γάλα, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, διανεμήθηκαν σε περίπου 150.000 παιδιά -τα περισσότερα ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών- σε πέντε περιφέρειες των περιοχών Ταχούα (Tahoua), Μαραντί (Maradi), και Ζιντέρ (Zinder). Κάποια από τα παιδιά επωφελήθηκαν από σιτιρά και εμπλουτισμένα άλευρα που παρέχονται από τον Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής, Η παιδιατρική περίθαλψη για τις κοινές παιδικές ασθένειες, όπως ελονοσία, οξύς υποσιτισμός, παρεχόταν στις περιοχές όπου γινόταν η διανομή, ακόμη και για τα παιδιά που δεν έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα.

Το Epicentre -παράρτημα επιδημιολογίας των ΓΧΣ, πραγματοποίησε  μηνιαίες μελέτες  μεταξύ πολλών χιλιάδων μικρών παιδιών που ζούσαν στις ζώνες διανομής. Όλα επωφελήθηκαν από την παρακολούθηση που έκαναν οι ομάδες των ΓΧΣ για να εντοπίσουν σημάδια υποσιτισμού και ασθενειών. Τα παιδιά που χρειαζόντουσαν ιατρική περίθαλψη παραπέμπονταν στους ΓΧΣ και τους συνεργάτες τους που εργάζονταν σε τοπικές ιατρικές εγκαταστάσεις. Το ποσοστό θνησιμότητας φαινόταν να έχει μειωθεί κατά 50% στα παιδιά που λάμβαναν τροφή ειδικά προσαρμοσμένη στις διατροφικές  ανάγκες των μικρών και σε ανάπτυξη παιδιών.

Στην περιφέρεια Μανταρούνφα (Madarounfa) στην περιοχή Μαραντί, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών που έλαβαν την εμπλουτισμένη τροφή ήταν 2,2 θάνατοι ανά 10.000 παιδιά καθημερινά, σε σύγκριση με τους 5,3 θανάτους ανά 10.000 παιδιά την ημέρα  σε παιδιά που δεν έλαβαν την τροφή. Στην περιφέρεια Γκουιντάν Ρούμχι του Μαραντί, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 1,1 για 10.000 τη μέρα σε σύγκριση με το 2,5 ανά 10.000 τη μέρα. Στην πόλη Μιριάχ της περιοχής Ζιντέρ τα ποσοστά ήταν 1,2 θάνατοι ανά 10.000 παιδιά τη μέρα σε σύγκριση έναντι 3,2 ανά 10.000 παιδιά τη μέρα.

«Το να προσφέρουμε σε μικρά παιδιά τροφή υψηλής ποιότητας αποτελεί μια από τις στοιχειώδεις αρχές στα προγράμματα για την επιτυχή καταπολέμηση του υποσιτισμού και της μείωσης της παιδικής θνησιμότητας στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό  για παράδειγμα», τονίζει η Δρ, Σούζαν Σέφερντ, σύμβουλος των ΓΧΣ σε θέματα παιδικής διατροφής. «Είναι καιρός να σταματήσετε να εφαρμόζετε διαφορετικά πρότυπα για τα παιδιά που ζουν στις καυτές ζώνες του υποσιτισμού. Σήμερα, μπορούμε να σώσουμε παιδικές ζωές, αν διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι σε παρόμοιες παρεμβάσεις με αυτή που κάναμε πέρυσι στο Νίγηρα.»

Διαβάστε την αναλυτική έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα







Κατεβάστε και διαβάστε την αναλυτική έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε μορφή PDF

 

Χώρες, όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν μειώσει με επιτυχία τον παιδικό υποσιτισμό σε πρώιμο στάδιο και το ποσοστό θνησιμότητας μέσω προγραμμάτων που διασφαλίζουν ότι βρέφη και μικρά παιδιά και των φτωχότερων ακόμη οικογενειών λαμβάνουν θρεπτική τροφή, όπως γάλα και αυγά. Παρόλα αυτά, πολλές οικογένειες που με δυσκολία έχουν να φάνε, δεν μπορούν να αγοράσουν τις ζωικές αυτές τροφές, που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά τα επισιτιστικά προγράμματα που γεμίζουν αυτό το κενό.

Το 2010, μαζί με τις δραστηριότητες για την πρόληψη του υποσιτισμού, οι ΓΧΣ και οι συνεργάτες τους, FORSANI και BEFEN / ALIMA πραγματοποίησαν παιδιατρικά και διατροφικά προγράμματα σε 64 εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σε εννέα νοσοκομεία στις περιοχές του Νίγηρα: Τάουα, Μαραντί και Ζιντέρ. Εκεί περιέθαλψαν περίπου 150.000 παιδιά που υπέφεραν από υποσιτισμό-δηλαδή σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που θεραπεύτηκαν στη χώρα το 2010-από τα οποία σχεδόν 24.000 νοσηλεύτηκαν. Ένα ποσοστό μεταξύ 85% και 92% των παιδιών πήραν εξιτήριο. Επίσης, οι ΓΧΣ και οι συνεργάτες τους προσέφεραν θεραπεία σε  216,330 παιδιά με ελονοσία ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ εξέτασαν πάνω από 370.000 παιδιά και παρέπεμψαν περισσότερα από 13.000 στο νοσοκομείο.


Η.Π.Α. Ένα πρότυπο δύο ταχυτήτων by msfgreece

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ