fbpx 24 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

24 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πολυανθεκτική φυματίωση
Χρειάζεται άμεση ανταπόκριση για να αποτραπεί παγκόσμια κρίση

 24 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης © Jose Cendon

Δελτίο Τύπου -Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 99.000 άνθρωποι μολύνονται με πολυανθεκτική φυματίωση, από τους οποίους μόνο το 1% λαμβάνει επαρκή θεραπεία
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2012-Νέα ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι διαστάσεις που λαμβάνει η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB) σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Πρόκειται για γεγονός που απαιτεί συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση της θανατηφόρου αυτής ασθένειας.

Δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε ήσυχοι και να αγνοούμε την απειλή της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Πρέπει να δράσουμε άμεσα

Η παγκόσμια κρίση πολυανθεκτικής φυματίωσης συμπίπτει με ένα τεράστιο κενό πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα είναι παρωχημένα και πολύ ακριβά, ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση αποτελεί μια απειλή για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Παγκοσμίως, λιγότερο από 5% των ασθενών με φυματίωση έχει πρόσβαση σε κατάλληλη διάγνωση για την ανθεκτικότητα σε φάρμακα, και μόνο 10% των ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση εκτιμάται ότι έχει πρόσβαση σε θεραπεία, ποσοστό που είναι ακόμη χαμηλότερο σε περιοχές με περιορισμένα διαθέσιμα μέσα, όπου τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας είναι υψηλότερα.

«Όπου και αν κοιτάξουμε για πολυανθεκτική φυματίωση, καταγράφουμε ανησυχητικούς αριθμούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία μπορεί να αγγίζουν μόνο την επιφάνεια του προβλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ούνι Καρουνακάρα. «Με δεδομένο το γεγονός ότι το 95% των ασθενών με φυματίωση παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία, οι προσπάθειες για επιτάχυνση της ανίχνευσης της πολυανθεκτικής φυματίωσης υπονομεύεται σημαντικά από την απόσυρση των διεθνών δωρητών-ειδικά σήμερα που περισσότερο από ποτέ υπάρχει ανάγκη για αύξηση στη χρηματοδότηση.»

Στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο έχουν συγκλονίσει τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν την ασθένεια.
Στο βόρειο τμήμα του Ουζμπεκιστάν, στην κεντρική Ασία, το 65% των ασθενών που περιέθαλψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το 2011 διαγνώστηκε με πολυανθεκτική φυματίωση. Το 30%-40% των ασθενών αυτών-ένα πρωτοφανές ποσοστό, σε παγκόσμιο επίπεδο- παρουσιάστηκε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για πρώτη φορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανθεκτικότητα στα φάρμακα δεν προκαλείται μόνο από τη λάθος θεραπεία για τη φυματίωση, αλλά μεταδίδεται και από μόνη της.

Στη Νότιο Αφρική, όπου σημειώνεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης παγκοσμίως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εντοπίσει αύξηση 211% στη διάγνωση φυματίωσης κάθε μήνα στο πρόγραμμά τους στην περιοχή KwaZulu Natal, αφότου άρχισε η χρήση ενός τεστ ταχείας διάγνωσης. Από τους ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε φυματίωση το 13.2% ανέπτυξε αντίδραση στο φάρμακο rifampicin, ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης.

Στην Ινδία, οι πωλήσεις φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση από γιατρό και η έλλειψη κανονισμών στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας συνεχίζουν να πυροδοτούν την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα φάρμακα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 99.000 άνθρωποι μολύνονται με πολυανθεκτική φυματίωση, από τους οποίους μόνο το 1% λαμβάνει επαρκή θεραπεία.

Στη Μιανμάρ, από τους 9.300 νέους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση που καταγράφονται κάθε χρόνο, έχουν συνολικά λάβει μέχρι σήμερα θεραπεία μόνο λίγο περισσότεροι από 300. Η ακύρωση ενός ολόκληρου γύρου χρηματοδότησης από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, απειλεί να υπονομεύσει σοβαρά ένα πενταετές σχέδιο για την κάλυψη περισσότερων από 10.000 ανθρώπων που ζουν με πολυανθεκτική φυματίωση στη Μιανμάρ, καθώς και την ανάπτυξη σχεδίων σε πολλές άλλες χώρες. 

Η παγκόσμια κρίση έχει επιδεινωθεί από μια «καταιγίδα» μακρόχρονων θεραπευτικών αγωγών (δυο περίπου χρόνων) με υπερβολικά τοξικά φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία αναπτύχθηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα και προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Τα μειωμένα κονδύλια -ειδικά οι πρόσφατες μειώσεις από το Παγκόσμιο Ταμείο- καθώς και η μικρή αγορά με λίγους παρασκευαστές φαρμάκων, έχουν διατηρήσει το κόστος κάποιων φαρμάκων σε απαγορευτικά υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, η εκτεταμένη χρήση νέων, γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων που δίνουν τη δυνατότητα να αυξηθεί μαζικά η έγκαιρη ανίχνευση της ανθεκτικής φυματίωσης σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα εμποδίζεται από το υψηλό κόστος. Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές η δυνατότητα ανίχνευσης της φυματίωσης μέσα σε λίγες ώρες -και όχι σε μέρες ή εβδομάδες- είναι ακόμα πιο αναγκαία για να μπορέσουν να σωθούν ζωές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς δωρητές και τις φαρμακευτικές εταιρίες να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της ανθεκτικής φυματίωσης με νέες χρηματοδοτήσεις και νέες προσπάθειες ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικά και χαμηλού κόστους διαγνωστικά εργαλεία και φάρμακα. Χρειάζονται πιο σύντομες και λιγότερο τοξικές αγωγές, μαζί με παιδικά σκευάσματα -ανύπαρκτα επί του παρόντος- καθώς και τεστ ταχείας διάγνωσης. Χρειάζεται, επίσης, να εφαρμοστούν ρυθμιστικά μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου που οφείλεται σε κακοδιαχείριση των γιατρών.

«Χρειαζόμαστε νέα φάρμακα, νέες έρευνες, νέα προγράμματα, και μια νέα δέσμευση από τους διεθνείς δωρητές και τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της θανατηφόρου ασθένειας», επεσήμανε ο Δρ. Καρουνακάρα. «Μόνο τότε, θα μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν έλεγχο, να λαμβάνουν περίθαλψη και να θεραπεύονται. Δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε ήσυχοι και να αγνοούμε την απειλή της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Πρέπει να δράσουμε άμεσα».

 

ΔΡΑΣΕΙΣ