fbpx 24 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

24 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

«Χωρίς νέα φάρμακα και εξετάσεις,
η παγκόσμια προσπάθεια κατά της φυματίωσης είναι καταδικασμένη...»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν σήμερα ότι χάνουμε τη μάχη κατά της φυματίωσης, επειδή στηριζόμαστε σε πανάρχαιες διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα. Η πανδημία του HIV/AIDS έχει εντείνει αυτό το πρόβλημα, καθώς συχνά η φυματίωση συνυπάρχει με το HIV/AIDS και τότε η θεραπεία της γίνεται πιο δύσκολη. Οι ΓΧΣ ζητούν την άμεση αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων για τη φυματίωση.

Η φυματίωση σκοτώνει 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αυτήν τη στιγμή μολυσμένο με φυματίωση, ενώ σχεδόν 8 εκατομμύρια κάθε χρόνο αναπτύσσουν ενεργή φυματίωση.

«Η παροχή κατάλληλης αγωγής για τη φυματίωση προϋποθέτει πρώτα από όλα μια αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση, την οποία δεν έχουμε», δήλωσε ο δρ. Ρόουαν Τζίλιες, πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου των ΓΧΣ, στο Φόρουμ «Συνεργάτες στην Αναχαίτιση της Φυματίωσης», στο Ν. Δελχί. «Ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών με φυματίωση παγκοσμίως έχει επίσης HIV/AIDS, αλλά το υπάρχον διαγνωστικό εργαλείο μπορεί να ανιχνεύσει τη φυματίωση μόνο στο 50% των ασθενών με HIV, ακόμη και στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου προγράμματος καταπολέμησης της φυματίωσης».

Στα παιδιά η διάγνωση είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς στηρίζεται κυρίως στην ανάλυση των συμπτωμάτων και σημείων της φυματίωσης, αλλά τις πιο πολλές φορές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια.

Τα φάρμακα πρώτης γραμμής που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του '40 έως τη δεκαετία του '60. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την αγωγή για τη φυματίωση που εμείς και οι συνάδελφοί μας ακολουθούμε σήμερα σε εθνικά προγράμματα κατά της φυματίωσης», τόνισε ο Ολιβιέ Μπρουάν, επικεφαλής του προγράμματος των ΓΧΣ κατά της φυματίωσης στη Βομβάη. «Ένας ασθενής είναι υποχρεωμένος να παίρνει φάρμακα κατά της φυματίωσης καθημερινά για έξι έως οκτώ μήνες - σίγουρα μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μπρουάν. Εκτός αυτού, σε πολλές από τις χώρες στις οποίες παρεμβαίνουν με προγράμματα οι ΓΧΣ, οι πιο εύχρηστοι συνδυασμοί φαρμάκων που κυκλοφορούν κατά της φυματίωσης δεν υπάρχουν σε δόσεις κατάλληλες για παιδιά.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν κάποιες έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της φυματίωσης, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν διακόψει τις επενδύσεις τους στην αντιβακτηριακή έρευνα και ανάπτυξη. Δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα εισαγάγουν ένα νέο φάρμακο κατά της φυματίωσης σε μια αγορά που αποτελείται κυρίως από ανθρώπους με πολύ περιορισμένη αγοραστική δύναμη.

Γι' αυτό, οι ΓΧΣ καλούν τις κυβερνήσεις και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να τεθούν επικεφαλής στη διαδικασία καθορισμού και χρηματοδότησης μιας φιλόδοξης ατζέντας κατά της φυματίωσης, που θα βασίζεται στις ανάγκες της δημόσιας υγείας.

Για το SARS αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Genome της Σιγκαπούρης ένα διαγνωστικό εργαλείο μόλις μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα της ασθένειας, τον περασμένο χρόνο. «Η φυματίωση σκοτώνει 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πού είναι, όμως, η αίσθηση του επείγοντος που θα εξασφαλίσει πόρους και θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης νέων εργαλείων για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας;», αναρωτιέται ο δρ. Τζίλιες.

Οι ΓΧΣ περιθάλπουν αυτήν τη στιγμή περίπου 20.000 ασθενείς με φυματίωση σε 30 προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η οργάνωση παρέχει επίσης αντιρετροϊκή αγωγή σε ανθρώπους με HIV/AIDS σε πάνω από 20 φτωχές χώρες.

Δείτε επίσης: